26/08/2023
Stefaan Segers

2 keer werd Nederland verslagen in de finale!


De 2de en laatste dag op de World Cup Beach werd een enorm succes voor onze Scorpions. Zowel onze U19 als de senioren slaagden er in om de eerste plek te bemachtigen.

Onze U19 begon de dag tegen Catalonië, het was even afwachten hoe ze het verlies van gisteren tegen diezelfde ploeg zouden verwerken en welke lessen ze hieruit hadden getrokken. De eerste helft was sterk en hierdoor konden ze uitlopen tot 4-0. De 2de helft sloegen de zenuwen echter toe en werd het toch nog best spannend maar uiteindelijk konden de Scorpions de Catalanen nog net achter zich houden (6-5 winst). Daarna kregen ze, ook voor de 2de keer, terug Nederland voor de kiezen. Ook hier spanning troef de gehele wedstrijd maar onze jonge Scorpions konden het hoofd koel houden en trokken het laken naar zich toe (6-5 winst). Door het kleine deelnemersveld in de U19-categorie kwamen ze Nederland opnieuw, en voor de 3de keer op 2 dagen tijd, tegen in de finale. 6-5 bleek voor onze U19 een gouden uitslag vandaag want voor de 3de keer vandaag versloegen ze hun tegenstander met het kleinste verschil (6-5) en nemen ze het goud mee terug richting Deurne.

Een staaltje van weerbaarheid, karakter en doorzettingsvermogen dus na een eerder moeizame eerste dag. En dus ook een fiere coach Christoph Hellemans: "Na de tegenvallende resultaten tegen Nederland en Catalonië had het team er toch vertrouwen in dat alles nog mogelijk was. Alles werd wedstrijd per wedstrijd bekeken en de gedrevenheid van het team was enorm.

De eerste wedstrijd tegen Catalonië begon onzettend goed met een 4-0 voorsprong. Uiteindelijk werd het door individuele fouten nog moeilijk. Uiteindelijk was het eerste doel binnen! 5-6 winst!

Door het vertrouwen van de eerste wedstrijd geloofde de ganse ploeg ook in winst tegen Nederland. Dat het moeilijk ging worden hadden we verwacht en voor ons was dit onze eerste "finale". Spannend van in begin tot het einde maar we hebben op geen enkel moment achter gestaan. Winst 5-6

Na bang afwachten van de resultaten van de andere wedstrijden kwam het verlossende resultaat nl: finale!

Na 2u stilzitten was het eindelijk aan ons. De finale tegen Nederland! Weer een felbevochte wedstrijd waarin alles mogelijk was en de 2 ploegen elkaar geen ruimte gaven. Het was een triller die we uiteindelijk wonnen met exact hetzelfde resultaat als de vorige match! 6-5! Kampioenen!

Het team heeft alles gegeven en iedereen heeft zich weggecijferd voor een groter doel. Dit was onzettend knap om te zien! Dikke proficiat aan de spelers voor deze knappe prestatie!"

Sterre Van Den Audenaerde trok haar scorende lijn van gisteren stevig door en eindigde met 19 doelpunten op een gedeelde 1ste plaats samen met de Catalaan Guillem Ceballos Martin.


Onze senioren startten de dag met een kwartfinale tegen Catalonië. Ze hielden de Catalanen de hele wedstrijd onder controle, het was al snel 4-1 en bouwden deze voorsprong uit naar 6-2 met de rust, mede door een gele kaart bij Catalonië. De 2de helft verliep daardoor zonder echte spanning en de voorsprong werd nog verder uitgediept tot een 13-4 eindstand.

De halve finale stond in het teken van revanche, we kwamen immers opnieuw uit tegen Polen. Het was een enerverende en zenuwachtige eerste helft die we echter overleefden door een strakke verdediging en grote volwassenheid in ons spel. Na de rust kwamen de Polen terug in de match door 2 tweepunters op korte tijd wat onze Scorpions even uit het lood leek te slaan. Net op tijd herpakten ons team zich en we boekten een 10-7 overwinning.

Finale dus voor onze Scorpions! Voor de eerste keer een wedstrijd waarin we achter de feiten moesten aanlopen, we gaan dan ook rusten met een 3-6 achterstand. Ons team panikeert echter niet en komt door tweepunters terug in de wedstrijd. Een strakke verdediging zorgt ervoor dat Nederland de 2de helft geen enkel doelpunt meer kan maken. Met 8-6 gaat er dus een 2de gouden medaille mee naar België.

Jens Oyen en Axel Van Genechten waren onze Belgische topscoorders met allebei 17 doelpunten (hiermee eindigden ze op een gedeelde 4de plek).

Bondscoach Jelle De Laet glundert dan ook na deze finale: "Catalonië onze eerste confrontatie onder een bewolkte hemel.
Hoewel de cijfers een ander beeld gaven, hebben zij wel degelijk met lef verdedigd.
Onze solide verdediging zet veel druk op hun organisatie in aanval, zij scoren amper 4 goals.
Wij ronden af aan 13/43 kansen op 12min. Duidelijk speelbeeld.
De zon komt meer opdagen, het wordt opnieuw warm, bedrukkend.
Om 13h komt Polen op ons bord, het gaat niet evident worden.
We hebben een gedurfd plan... We moeten diep in ons geloof en vertrouwen in elkaar kijken.
De mayonaise werkt!
Veel focus, felle duels,... maar de 6-2 voor in de rust, wordt met 2pnt's van Tamara Siemieniuk gestrikt.
Snelle schoten, fastbreaks, drive,... net waar wij als Belgen beter in zijn, onze technische uitvoering en conditie neemt overhand. We controleren de wedstrijd uit. 10-7 voor ons land.
Finale wordt een mentale opdracht.
Nederland. Gestalte. Geen beweging. 2pt's. Doorzichtig maar wel hard.
Een duel zoals in de lage landen vaak gaat...
Onze fastbreaks worden niet afgerond en het scoren aan beide zijden gaat traag.
Omdat wij ze niet afmaken en zij spelen het spelletje slim uit.
2 verschillende speelbeelden, rust 3-6 voor NL.
Met rust is er geen paniek, integendeel, we onderstrepen wat we wél moeten doen en geven elkaar die extra push en de woorden lef & doorgaan vallen opnieuw.
En dat blijkt, de 2pt's die gaan erin, we zetten véél defensieve druk. De afstandschoten van NL krijgen geen mogelijkheden en ze hebben geen ander plan.
België maakt komaf met de buren en laat ze niet meer scoren.
Eindstand 8-6.
Veel vreugde, fierheid en samenhang met de U19 is de kers op de taart.
België floreert op het beach."Een fantastische trip dus voor onze Scorpions! Met 2 gouden medailles kunnen we fier terugkijken op deze tweedaagse. We feliciteren hierbij met veel plezier onze spelers + staf voor deze knappe prestatie.