19/11/2020
Mercedes Van den Eynde

Niets verloopt momenteel normaal, stoorzender corona. Iedereen zit opgehokt in zijn kot.


Bedrijven, scholen, verenigingen, cultuur en ook sport draait anders dan anders. Deze ongewone tijden dwingen ons om creatief te zijn. Om ondanks de dreigende isolatie voor velen verbondenheid te realiseren! Ook jullie als sportclubs hebben hier een groot en belangrijk aandeel in. Vele onder jullie zijn al aan de slag gegaan met tal van leuke initiatieven om jullie sporters en leden actief te houden en te blijven betrekken in jullie clubwerking. We geven hier enkele leuke acties die jullie binnen de club voor jullie leden kunnen organiseren. Er zitten eenvoudige dingen bij maar ook iets intensievere projecten.

Hebben jullie binnen de club een leuk initiatief lopen en werkt dit? Laat het ons dan weten dan voegen we dit toe aan het overzicht en helpt het de andere clubs vooruit! Wij roepen alle clubs op om toffe acties te delen zodat we elkaar in deze moeilijke periode kunnen helpen!

Challenges

Ongetwijfeld hebben jullie zelf al wel ergens challenges van één of andere organisatie of vereniging zien voorbijkomen op social media. Toch is het een systeem dat werkt. Leden of spelers worden geactiveerd om iets te doen en zorgt het opnieuw een beetje voor een samenhorigheidsgevoel.

Deze challenges kunnen jullie op diverse manieren invullen. Er zijn al clubs die de challenges per trainingsgroep organiseren. Anderen kiezen ervoor om de verschillende trainingsgroepen binnen een club tegen elkaar te laten strijden. Heel veel leuke dingen zijn hiermee mogelijk. Koppel er nog een kleine beloning aan vast bij de realisatie van een challenge en hop iedereen springt mee op de kar! Of bepaal een percentage bijvoorbeeld 70% van de groep moet de challenge uitvoeren alvorens ze een prijs kunnen winnen. Op die manier wordt iedereen aangespoord om deel te nemen.

Als jullie met challenges willen werken, denk dan vooraf goed na wat jullie willen bereiken. Organiseer je sportieve challenges en krijg jullie leden op die manier opnieuw aan het sporten? Of breiden jullie het uit naar creatieve opdrachten. Vb. tekenwedstrijd, bakwedstrijd,...

Neem zeker een kijkje op de facebookpagina van Vobako of instagrampagina van ASKC,...

 

Delen van trainingsschema’s of spelletjes

Er zijn clubs die ervoor zorgen dat hun leden voldoende uitdaging ontvangen via trainingsschema’s. Sommige clubtrainers voorzien hun spelers zelfs van aangepaste schema’s per speler. Trainers proberen dit moment optimaal te benutten om bepaalde zaken bij te schaven. Dit kan zijn op conditioneel vlak, kracht, coördinatie,… Ook ontspanning is belangrijk veel jongeren hebben het gevoel thuis vast te zitten en hun sociaal contact is sterk beperkt. Het delen van leuke spelletjes vormt voor hen een  ontspanning en het zorgt ervoor dat ze contact met hun teamgenoten behouden. Kies hierbij steeds voor het juiste kanaal afgestemd op de doelgroep. Jeugd zal eerder via social media te bereiken zijn dan bijvoorbeeld per mail. 

 

App’s

Er zijn tal van apps die gebruikt kunnen worden om challenges of trainingsdoelen in te zetten. Op die manier worden sporters uitgedaagd door hun teamgenoten. Bijvoorbeeld strava of de nike app zorgen ervoor dat elke speler binnen een groep zijn loop- of fietskilometers kan bijhouden. Dit zorgt voor een leuk competitief element. Daarnaast kan in de stravaapp gestreden worden voor een parcour record!

Meer info over strava is hier te vinden. De nike app kunnnen jullie hier vinden. 

 

Praatbox

Spartacus organiseert virtuele gesprekken met zijn jeugd. Elke trainer organiseert 2 keer per maand een online praatuurtje met zijn spelers. De jeugd onthaalt dit initiatief met veel enthousiasme. Ze houden contact met hun teamgenoten maar krijgen op die moment ook feedback over de challenges die ze moeten behalen. Praatbox is hiervoor het ideale gratis platvorm. Het is een variant van MS Teams maar volledig op maat van kinderen gemaakt.

Praatbox kan je hier vinden.

 

Challenge je sponsor!

Technico daagde één van zijn sponsors uit. De man blijkt een fanatieke loper te zijn. De club kwam met de sponsor overeen dat elke kilometer die het recreantenteam meer kon lopen dan hij in een bepaalde periode goed was voor €0,20 extra sponsoring. Deze uitdaging leverde de club al gauw enkele honderden euro’s extra op! Bekijk zeker eens of jullie een gelijkaardige actie voor jullie club kunnen opzetten!

 

Maatwerk

Trainers hebben een groot aandeel in het activeren en realiseren van verbondenheid met de leden. Werken op maat van hun spelers kan helpen om de band aan te houden. Voor jongere jeugdleden is het leuk om te werken in weekprojecten. Zo kan er bijvoorbeeld een tekenwedstrijd georganiseerd worden. De spelers hangen de tekening voor het raam en de trainers wandelen langs de huizen van de spelers om een winnaar te kiezen. Een ander idee kan zijn om een soort fitometer te maken in de buurt van de spelers die ze samen met hun gezin kunnen doen. Of organiseer een online quiz!

Een leuke tool om een quiz te maken kan je hier vinden.

Oudere jeugd activeren is een grotere uitdaging. Je kan als trainer proberen om 2 keer per maand iets met de jongere te doen. (Uiteraard zaken die wel zijn toegestaan.) Bijvoorbeeld gaan padelen, of de sporters van fitness materiaal voorzien thuis, spelers begeleiden naar de kiné…