09/10/2018
YVES DAELMANS

Vandaag een nieuwkomer die na de voorbereiding de geblesseerde Lauren Denis kwam vervangen, Amy Pauwels, en gevestigde waarde bij de Diamonds, Jari Hardies.


AMY PAUWELS – NR 2 – 0 CAPS - 24 jaar – club : Riviera/Deurne

JARI HARDIES - NR 20 – 40 CAPS - 28 jaar - club : AKC/Luma

 

Wat maakt Diamond zijn zo speciaal?

Amy:Ik vind het zelfs al een super gevoel elke keer dat ik een bloesje aantrek waar Belgium vanachter opstaat. Ik denk dat het een hele eer is om België te mogen verdedigen. Ook al is het in België minder bekend, dan is het onze job om ervoor te zorgen dat stap voor stap korfbal in België populairder wordt. En ik denk dat onze/mijn eigen passie voor de sport een heel  belangrijk onderdeel daarin is.

Jari: Het verdedigen van onze heilige driekleur is altijd een speciale aangelegenheid. Van Challenge/interland tot de finale van de World Games, ik zal altijd met volle overgave het Belgische shirt aantrekken. Ik beschouw het als een eer om erbij te horen en mee te mogen strijden tegen de Nederlanders!

Welke herinnering uit je internationale carrière koester je het meest of zal je het meest bijblijven?

Amy:Ik denk dat ik wel mag zeggen dat het EK in Tsjechië mijn mooiste herinnering is. Daar winnen tegen Nederland is iets dat ze mij nooit meer afnemen. Het feit dat ik daar mocht aan deelnemen en de finale mocht spelen was een enorme boost om nog meer van de sport te houden dan dat ik al deed. Ik denk dat het een mooi bewijs was van dat wanneer de tegenstander individueel sterker is, ze nog niet per se beter zijn. Daar hebben wij bewezen dat je als team veel meer kan bereiken dan als individu.

Jari: De World Games in Cali was een tornooi om nooit meer te vergeten. De sfeer die daar heerste was onbeschrijfelijk. Overal werden we als sporthelden onthaald, elke keer een volle zaal, overal stonden mensen ons op te wachten. De organisatie was top en kunnen samenleven met al die verschillende sporters is toch iets om nooit meer te vergeten. 

Het hoogtepunt was waarschijnlijk toch de WK-finale in de Lotto Arena. Voor zo'n wedstrijden doe je het, bomvolle tribune, een 9de man om "U" tegen te zeggen en onder het alziend oog van de Koning een team profs tot het uiterste drijven.

Had of heb je een korbalheld(in) naar wie je opkeek/opkijkt?

Amy: Ik heb altijd wel opgekeken naar Nikki Schilders. Zij is een dame die in mijn ogen alles kan. Ze heeft een geweldig shot, is snel, heeft goede bewegingen en langs de andere kant kan ze nog eens iemand uit de wedstrijd houden in verdediging. Maar dat is niet de enige reden waarom ik naar haar opkijk. Ze zet met veel plezier al haar kwaliteiten even opzij om de kwaliteiten van haar teamgenoten mee te ondersteunen en dat maakt in mijn ogen van Nikki een zeer sterke dame. Zij zet haar team op de eerste plaats!

Jari: Als jonkie keek ik natuurlijk altijd erg op naar ons eerste team. We hebben jaren kunnen genieten van een gouden generatie. Maar als ik 1 iemand moet kiezen is het toch Dave Cools. We spelen op dezelfde positie en hij is daarom meer als iemand anders een voorbeeld voor mij. Dave was groot(s), maar was van alle markten thuis en kon zo niet in het keurslijf van rebounder gedrukt worden. Iets waar ik zelf ook naar probeer te streven.

Korfballers moeten all-round zijn, maar welke korfbalactie is uw specialiteit?

Amy:Ik denk dat mijn specialiteit vooral heel ondersteunend ligt. Ik denk dat ik over het algemeen wel een goed spelinzicht heb waardoor ik mijn teamgenoten in mijn vak kan ondersteunen en kan vrijspelen.

Jari: Met mijn 1 meter 98 probeer ik altijd heer en meester in de korfzone te zijn natuurlijk.

Welke gouden tip geef je aan een jonge korfballer die het ooit tot Diamond wil schoppen?

Amy:Blijf geloven dat je het kan. Het is voor mezelf nooit gemakkelijk geweest want ik heb in de jeugd, buiten de U21, nooit in een nationale selectie gestaan, maar uiteraard heb ik hier altijd van gedroomd. Als je blijft doorzetten en blijft oefenen dan kom je er wel. Probeer ook zeker te leren uit alles wat je doet. Al speel je een slechte wedstrijd, vraag naar feedback hoe het beter kan. Op die manier kan je alleen maar leren en beter worden.

Jari: Veel gaan kijken naar wedstrijden in de hoogste reeks en zeker in de NDN Topkorfballeague. Altijd ogen openhouden en blijven leren van spelers en speelsters met hun verschillende kwaliteiten. Blijven trainen en oefenen. Trainen stopt nooit, altijd bezig zijn met een bal, in je tuin, op de club,...

Heb je nog andere hobby’s buiten korfbal? 

Amy: Ik heb niet zo heel veel tijd voor andere hobby’s buiten het korfbal, maar ik vind gezellig iets gaan eten of drinken met vrienden altijd wel leuk. Ik denk dat ik dat zeker en vast nodig heb om eens te kunnen ontspannen

Jari : neen geen andere hobby’s

Wat zijn je verwachtingen voor de komende periode bij de Diamonds?

 

Amy: Voor het team: We zijn een heel jong team waar enorm veel potentieel inzit. Ik denk naarmate we meer en meer op elkaar ingespeeld raken dat het alleen maar kan beteren. Het is een zeer hecht team wat ervoor zorgt dat kritiek zeker aanvaard wordt wat er nog extra voor zorgt dat we sterker worden. Ik denk dat België zeker een heel goed team gaat zien in de toekomst! Wel moeten we realistisch blijven dat wij niet de nodige ondersteuning kunnen krijgen dat ze in Nederland hebben, maar ik vind dat dat niet wilt zeggen dat we ons daardoor minder moeten voelen. Als team kunnen we zeker even sterk staan als Nederland.

Voor mezelf: Ik voel aan mezelf dat ik nog heel veel te leren heb. Daarom is het fijn om samen te trainen en spelen met mensen die even sterk of sterker zijn dan ik. En ook de mensen rond mij te hebben die ervoor kunnen zorgen dat ik beter kan worden. Van mezelf verwacht ik zeker een vast een evolutie in de positieve richting en daar gaat het nationale team mij bij helpen.

Jari: Ik verwacht dat we met deze nieuwe, verjongde groep, een goede doorstart kunnen maken voor de komende jaren. Er zit veel werkkracht en talent in ons team waardoor ik er absoluut in geloof dat we onze tweede plaats volgend jaar terug kunnen terugpakken, veilig stellen en meer... 

Voor wat ben je steeds te vinden of kan men je een groot plezier doen? 

Amy: Alles wat te maken heeft met ontspanning en in groep iets gaan doen.Teambuilding, samen iets gaan drinken, samen iets gaan eten,…  die ontspanning kan ik altijd wel gebruiken.