27/04/2020
David Van den Bosch

Nadat vorige week IKF de World Cup Beachkorfbal annulleerde vanwege het Corona virus, heeft nu ook het comité Beachkorfbal de Beachkorfbalzomer moeten schrappen.

 


Veel korfballer lieten ons weten dat ze er nog op hoopten, en dat was voor de organisatie van het beachkorfbal dan ook de motivatie om alle kansen open te houden om toch nog enkele beachkorfbal tornooien te organiseren deze zomer. Nadat eerder ook al de zaalfinales, de Beker van België en de eindronde van de veldcompetitie geannuleerd werden, was het beachkorfbal lang het vooruitzicht om opnieuw met onze geliefde sport te starten.

Bij een organisatie als de beachkorfbal zomer komt heel wat werk aan te pas. Reeds in september werden de eerste voorbereidingen gestart, en bij de uitbraak van het virus was de promotie klaar om uit de startblokken te schieten. Enkele manches vielen daarna snel af, sponsors haakten af en het werd week na week moeilijker om alles overeind te houden. Steeds wachtende op antwoorden van federale en lokale overheden, overleg met partners, videomeetings met het comité,… De voorbije weken waren belastend voor de organisatie, naast natuurlijk hun normale werk en gezin.

Nadat eerder werd aangekondigd dat de overheid na de nationale veiligheidsraad op vrijdag 24 april een beslissing zou nemen over de kleine evenementen (nadat het al eerder de massa-evenementen verbood tot 31 augustus), werd dat ook als deadline vastgesteld om de uiteindelijk beslissing te nemen of het beachkorfbal kon doorgaan of niet. Tot onze grote spijt moeten we na de persconferentie vaststellen dat deze beslissing opnieuw is uitgesteld tot einde mei. Ook is er niet meteen een vooruitzicht dat teamsporten waarbij spelers op een klein speelveld kort op elkaar acties maken (wat de identiteit van het beachkorfbal is) opnieuw toegelaten zal worden.
Na snel overleg waren alle betrokkenen snel akkoord dat deze periode veel te kort was om nog een degelijk evenement te organiseren. Men moet ook realistisch zijn dat dit voor een enorme extra belasting zou zorgen bij de organisatoren bovenop het normale gezins- en professioneel leven, dat tegen dan ook nog niet genormaliseerd zal zijn. 

Onze middelen laten het ook niet toe om vooraf al veel te doen, zonder de zekerheid dat alles kan plaatsvinden.

Er is nog een kleine kans dat een van onze partners, Hoevenen Korfbal Club, alsnog een beachkorfbal tornooi zal organiseren op het moment dat dit mogelijk is. Indien dat zo is, zullen we hen vanuit de Kon. Belgische Korfbalbond de nodige steun toezeggen en zullen we dat ook via onze gekende kanalen bekend maken.

Tot dan zullen we vanuit onze werking alle energie al steken in de start van de voorbereidingen voor de beachkorfbal zomer 2021. “We komen sterker terug!”