korfbal.be
VTS Plus - Monitoren van het trainingsproces: prestatieoptimalisatie en blessurepreventie (2018)

VTS-kwalificatie is niet vereist: Actief in jouw sport? Als begeleider in je sportclub, sporter, student LO, Aspirant-Initiator, Initiator, Instructeur B, Trainer B, Trainer A... Iedere sportbegeleider is welkom!

Het monitoren van het trainingsproces binnen de team- en duursporten: fysieke belasting en intrinsieke risicofactoren opvolgen in functie van prestatieoptimalisatie en blessurepreventie.’

Een blessure ontstaat door het samenspel van intrinsieke risicofactoren, externe risicofactoren en fysieke belasting. Een spierblessure wordt dikwijls beschouwd als een overbelastingblessure. Deze is het gevolg van een disbalans tussen de belastbaarheid (wat kan de atleet aan?) en de belasting (wat voert de atleet uit?). Een juist evenwicht tussen de hoeveelheid fysieke belasting en andere factoren zoals herstel, voeding en slaap is essentieel om fitheid te optimaliseren en blessures of overtraining te voorkomen.

In deze VTS Plus bijscholing wordt een multifactorieel overzicht gegeven van meest recente wetenschappelijke inzichten om het trainingsprocess te ondersteunen. Het meten van de fysieke belasting en intrinsieke risicofactoren (blessuregeschiedenis, slaap, voeding, ...) wordt behandeld in functie van prestatieoptimalisatie en blessurepreventie. Hierbij ligt de focus op de integratie in de dagelijkse trainingspraktijk. Mogelijkheden en praktische tips worden besproken, zowel voor teamsporten als individuele sporten op (semi)professioneel, amateur en jeugdniveau.

Arne Jaspers is als doctoraatsstudent verbonden aan de KU Leuven en werkt als sportwetenschapper bij TopSportsLab (een online prestatiemanagementtool voor teamsporten) en de Nederlandse voetbalclub AZ Alkmaar. Hij is afgestudeerd aan de KU Leuven als Master in L.O. en bewegingswetenschappen (specialisatie training/coaching triatlon) en als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Zijn doctoraatsproject focust op prestatieoptimalisatie en blessurepreventie in het professionele voetbal door middel van het meten van fysieke belasting. Naast zijn onderzoekswerkzaamheden binnen de teamsporten, begeleidt hij ook duursportatleten.

Docent: Jaspers Arne

Schrijf je in

Wanneer

dinsdag 06 maart 2018
19:00 - 22:00

Locatie

Sport Vlaanderen Hofstade
Tervuursesteenweg z/n
1981 Zemst

Doelgroep

Trainers

Prijs

25.00 EUR

Max aantal inschrijvingen: 25

Aantal beschikbare plaatsen: 24

Uiterste inschrijfdatum: 03/03/2018

Contact

De Wilde Katleen

+32 2 209 47 13

katleen.dewilde@sport.vlaanderenPrijs: 25,00 €

Sessies

Cursusmateriaal

Sport Vlaanderen Team Belgium Arena Bego NDN Jako Euro Millions Sportbeat Antwerpen Sport Beslist.be Crossroad Consulting TDD Engineering