Wil je meer weten over de sport, dan kan je steeds langsgaan bij een korfbalclub in je buurt. Kijk hier voor de korfbalclubs per provincie.

Alle contactgegevens van de korfbalclubs in Vlaanderen vind je hier

Korfbal8 is de meest ‘klassieke’ korfbalvorm.

Als enigste gemengde team-balsport wordt korfbal gespeeld met een ploeg bestaande uit 8 personen (4 dames en 4 heren).

De dames en heren spelen niet tegen, maar naast elkaar (2 dames en 2 heren) in eenzelfde vak.

Aangezien er om de 2 doelpunten van vak gewisseld wordt (het aanvalsvak gaat verdedigen en omgekeerd), moet je als speler erg all-round zijn.

In België wordt korfbal zowel outdoor (op natuur- of kunstgras) en indoor gespeeld. De zogenaamde veldcompetitie start begin september en loopt tot einde oktober. Daarna trekken we naar de sporthallen voor de zaalcompetitie. Na de zaalfinales einde maart, met het hoogtepunt in de Antwerpse Lotto Arena, hervat de veldcompetitie en spelen we daar rond begin juni de finales.

Wat is er nu zo karakteristiek aan korfbal?

• het is een gemengde teamsport
  • je kan 360° rond de korf doelen
  • een goede passing is essentieel want je mag niet lopen met de bal
  • tactiek en atletisch vermogen zijn belangrijk om je vrij te spelen ten opzichte van je persoonlijke verdediger
Een korfbalterrein meet 20 op 40 meter (2 vakken van 20 op 20 meter), waarbij de korven centraal in het vak staan.

De hoogte van de korf hangt af van de leeftijdscategorie, alsook de duurtijd van een wedstrijd.

Zo spelen de senioren in het korfbal met een korf die 3,5 meter hoog is en een wedstrijd in de zaal duurt 2x25 minuten RPT (Real Play Time)
Dit zijn de uitgebreide korfbal spelregels
Sport Vlaanderen Team Belgium Arena Bego Basic Fit Jako Euro Millions Sportbeat Antwerpen Sport Beslist.be Topsport Vlaanderen